Основната цел на поклонническия път е прославата на св. Йоан Рилски

Основната цел на поклонническия път е прославата на св. Йоан Рилски

Автор: Двери, източник: http://www.dveri.bg

Разговор на Соня Спасова с доц. д-р Павел Павлов, главен инициатор и ръководител на поклонническия път „Рилският Чудотворец“, за тазгодишния поход и новите маршрути в него, за идеята през юбилейната 2019 г., когато ще се честват 550 г. от пренасяне на мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир, да бъде възстановен целият поклоннически път.

За осма поредна година ще сте ръководител на групата, която ще тръгне от София за Рилския манастир по пътя на мощите на най-почитания светец у нас. Кога и от къде започва поклонническият път „Рилският Чудотворец“?

Поклонническият път от София до Рилския манастир започва на 1 август от София. Така е всяка година от 2010 г. насам. Тогава, по идея на студентите от магистърската програма „Християнско поклонничество“ на Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, възстановихме този маршрут, който трябва да имаме предвид, че е последният етап от пътя на пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски през 1469 г. от Търново до Рилската света обител. Това стана така понеже самите ние сме от София и от тук е центърът на всичките усилия по организацията.

Началото беше поставено от тогавашните студенти в тази магистърска програма и осъществено с благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Максим, както и със съдействието на инж. Стоян Лазаров, директор на ОП „Туризъм“ към Столична община тогава. Началото беше много трудно, но благодарение на съгласитето, съдействието и ентусиазма на първите 25 човека, предимно млади хора, това се случи. Когато стигнахме до гроба на св. Йоан Рилски тези, които изминахме цялото разстояние за 4 дни, не можехме да повярваме, че това се случи – имаше толкова съмнения, изпитания и усилия. През следващите години ставаше по-лесно и се включваха повече хора. През всичките години обаче никога не ни е убягвал стремежът да възстановим целия път на мощите, който е с маршрут: Велико Търново-Никопол-Враца-Искърското дефиле-София-Рилския манастир.
Затова ли през последните години се оформи група, която тръгва към Рилския манастир от Велико Търново?
През 2014 г. в рамките на поклонническия път от 1 август от София до Рилския манастир се появиха и хора от Велико Търново, които, след успешното завършване на пътя, пожелаха от следващата година да тръгват организирано още през юли – кой колкото може и когато може и да преминат участъци от пътя от Търново до София. Така, през последните 2 г. хора не само от Търново, а и от различни краища на страната, потегляха и изминаваха определни участъци от целия маршрут. През 2017 г. предстои твърдо да се извъри целият участък от Търново до Никопол – това е първият етап от пътя на мощите на св. Йоан Рилски от оная далечна 1469 г. През тази година от 21. 07 до 01. 08, така както вече е обявено, ще се извърви и етапът от пътя от Черепишкия манастир до София. Догодина има стремеж да се извърви и другият етап – от Никопол към Враца и т.н. Т.е говорим за постепенно възстановяване на големи части от поклонническият път на мощите на св. Иван Рилски от 1469 г.
Кога тръгва групата от Велико Търново и колко голяма е тя?
От Велико Търново групата тръгва обикновено няколко дни по-рано, в края на юли и на 1 август се влива в групата на поклонническия път от София до Рилския манастир. Организатор и водач на тяхната група е колегата от Търновския университет Паскал Пиперков, който е иподякон в Търновската катедрала. Всичко се съгласува и е с благословението на Търновския митрополит Григорий. Хората от Търново не са много, но са изключително сериозни. Разбира се, за подобни усилия в България няма много ентусиазъм, особено когато става дума за нещо свързано с духовни преживявания, с молитви, с особен начин на ходене, не просто туризъм, а съчетано с богослужение, молитва, литийно шествие и пр. Първата година от Търново имаше само няколко човека, миналата година бяха повече, но по-важното е, че доста хора се включваха в различните етапи от Търново до София. Тази година очакваме повече хора да участват, защото програмата е по-дълга и започва на 21 юли от Търново.

Павел Павлов поклонение
Павел Павлов поставя обозначителните табели по маршрута на поклонническия път при първото провеждане на пешеходния тур от София до Рилския манастир през 2010 г

По-важно е участието и това е смисълът на подобни молитвени шествия – да се включват повече хора в различните точки, в който се провежда богослужение. Малцина могат да извървяват целия път или да отделят толкова много време. С увеличаването на самия път като километри, се дава възможност на хора от различни краища на България да стават съпричастни на почитта към св. Йоан Рилски, защото това е най-важното.

Основната цел е прославата на св. Йоан Рилски и удължаване празнуването на паметта му, защото имаме негови пазници и през юли и през август и така се опитваме да припомним на българина кой е Рилският Чудотворец и какво е неговото значение за България и Българската православна църква. Така че това възстановяване на пътя е една огромна възможност да си спомним отново за нашия небесен покровител. Така че вече и хората от Северна България имат възможност да се включат. Ние ги приканваме да участват от различните населени места, през които преминава било пешеходния поход – от 21-ви юли, било вече колоездачният поход, който ще тръгне от Търново малко по-късно.

Тази година за първи път ще тръгнат група поклонници с велосипеди. Разкажете повече за тази идея?

Тази година разработваме и една алтернатива възможност за хората, които искат да изминат пътя с велосипеди – било за да спестят време, било за да спестят усилия, или поради невъзможност да вървят пеша. С велогрупата сме избрали да минем през пътища с подходящ асфалт, защото шосейните велосипеди изискват добра настилка. Всеки може да се присъедини, особено тези, които искат да участват в поклонението, на които им е трудно да вървят пеша. Велосипедистите ще тръгнат на 25 юли от Велико Търново като планираме да преминем разстоянието от 120 км. до Никопол за 2 дни. Ще се постараем да създадем такива условия и за софийския маршрут – ще начертаем как с колелета може да се стига до нашите точки във Витоша, в Ярлово, Цари Мали град, Клисура и пр.

Павел Павлов поклонение
Павел Павлов поставя обозначителните табели по маршрута на поклонническия път при първото провеждане на пешеходния тур от София до Рилския манастир през 2010 г.

Идеята за възстановяването на поклонническият път, включително и с велосипеди, е на Константин Димитров, който е магистър богослов и през 2010 г беше студент в магистърската програма „Християнско поклонничество“ на БФ. Тогава той се беше върнал от Испания и беше преминавал част от пътя Ел Камино с велосипед. Това ни вдъхнови да се случи подобен поход и в България, включително и на велосипед. През годините той самият изминаваше част от пътя с колелото си, а вечер се присъединяваше към нас. Тази година решихме да тръгнем няколко човека с колелета и да подкрепим групата от Търново в това усилие да се възстанови целият път от Велико Търново през Никопол, Враца, София, Рилския манастир. Двете групи – пешеходната и с велосипедите, ще се засечем в гр. Никопол, където ще отслужим всенощно бдение.

Приканваме хората от Никопол и Северна България вечерта на 26-ти юли да дойдат на бдение в Никопол, с което ще посрещнем празника на св. Пантелеймон, св. Седмочисленици и Успението на св. Климент Охридски. Архиерейският наместник отец Сава ще е заедно с нас. Там ще се събере пешеходната група и велогрупата. След това ще продължим към София, тук ще участваме, както винаги на 1 август в Св. Литургия в храм „Св. София“ и от там ще продължим към Витоша, Ярлово, Цари Мали Град и към билото на Рила.

Какво предстои следващите години?

През 2019 г. се навършват 550 г. от историческото събитие – пренасяне на мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир. Това е окончателното пренасяне, преди това мощите са премествани от Рила в София, от София в Унгария, от София в Търново, но през 1469 г. са върнати в Рилския манастир, където са до днес. Преди 20 г., когато се честваше 530 годишнината от пренасянето на мощите, Православната ни църква организира редица тържества – литийни шествия, богослужения, конференции и пр. Във връзка с тържественото отбелязване на тази годишнина, ако даде Господ и има благословение, ще се опитаме да направим целия път – от Търново-Никопол-Враца-Искърско дефиле-София-Рилски манастир.

Ако има благословение мощите, или част от тях, могат отново да изминат целия път, за да бъде благословена и благодатно подпомогната България и нейният православен народ. Затова са тези усилия и подготовки, които се правят в последните години – да може да се възстанови целият път – това беше една мечта още от самото начало през 2010 г. Още тогава бяхме с ясното съзнание, че правим ¼ от пътя, който е общо близо 500 км., така както е описан от Владислав Граматик в „Разказа за пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски“, защото има други варинати за маршрути от Търново до Рилския манастир, но ние възстановяваме стария път – към Никопол и след това през Враца, дефилето и към София.

За тази кръгла гоишнина ние искаме да създадем възможност да се измине целия път, както и алтернаивни възможности – с велосипеди евентуално с автошествие между отделни точки, така че да може да участват повече хора. Целта е св. Йоан да бъде прославен подобаващо през тази годишнина, а и винаги.

Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас!

На снимката .

Leave a Reply

Your email address will not be published.